Právě hraje

Právě dohrálo

Právě vysílá 13:00 - 18:00

Odpolední pohoda na RÁDIU BLATNÁ

Emu Hnědý, Klokan Hrdokrký






















(Dromaius novaehollandiae)
TŘÍDA: ptáci
ŘÁD: kasuáři
ČELEĎ: emuovití
DÉLKA TĚLA: 1,5 – 1,8 m
HMOTNOST: 30 – 55 kg
DÉLKA ŽIVOTA: ve volné přírodě 5 – 10 let, v zajetí až 35 let
VÝSKYT: Austrálie

ZPŮSOB ŽIVOTA:
emu je největší původní ptačí druh Austrálie
velmi společensky založený pták, mimo období rozmnožování žije v malých skupinkách
obývají pestrou paletu biotopů od zalesněných území až po polopustinné oblasti, které jsou pro ně nejtypičtější
křídla nemohou sloužit k letu, ale ptáci se jimi za horka ovívají, aby se ochladili
jsou všežravci
stravují se semeny, pupeny rostlin a ovocem
občas nepohrdne ani hmyzem, drobnými ještěry nebo malými hlodavci
při hledání potravy procestuje až neuvěřitelně rozlehlé oblasti

ROZMNOŽOVÁNÍ:
v období rozmnožování se sdružují do párů
samec vybuduje mělké oválné hnízdo, které vystele trávou a větvičkami. Samice do něj naklade snůšku, kterou zahřívá pouze samec.
obvykle samice naklade 5 – 15 vajec
po vylíhnutí mláďat je samec emu hnědého velmi agresivní

Zajímavosti:
ozývá se hlasem připomínajícím vzdálené bubnování
samec při sezení na vejcích vůbec nejí, nepije, ani se nevyprazdňuje
u australských farmářů má velmi špatnou pověst, protože pustoší pole
emu je výborným běžcem, dokáže vyvinout rychlost až 48 km/h, při které jsou jeho kroky dlouhé až 2,7 m
stejně jako nandu dobře plave – při plavání byl pozorován i na mořském pobřeží


KLOKAN RUDOKRKÝ – ALBÍN

(Macropus rufogriseus)

ANGLICKY: RED-NECKED WALLABY – ALBINO
TŘÍDA: savci
ŘÁD: dvojzubci
ČELEĎ: klokanovití
VÝŠKA TĚLA: 66 – 95 cm
DÉLKA TĚLA: 62 – 88 cm s ocasem
HMOTNOST: 12 – 27 kg
DÉLKA ŽIVOTA: 12 – 15 let
VÝSKYT: ve dvou poddruzích v jihovýchodní Austrálii od jižního Queenslandu až po jihovýchod jižní Austrálie a na Tasmánii

ZPŮSOB ŽIVOTA:
vyskytuje se převážně v jihovýchodní části Austrálie
obývá lesy s hustým porostem, buše a savany
tito klokani žijí ve skupinách, které mohou mít 8 – 20 členů
často se jedná o rodinné skupiny, které nemají žádného dominantního jedince
je typický býložravec, živí se tedy převážně výhonky rostlin, bylinami nebo listy

ROZMNOŽOVÁNÍ:
rozmnožují se během celého roku
mládě se po krátké březosti rodí v časném stádiu vývoje
rodí se holé, slepé, ale i přesto ihned novorozeně podstupuje cestu do matčina vaku, kde se přisaje k mléčné bradavce
ve vaku dokončuje svůj vývoj, neopustí ho několik měsíců

ZAJÍMAVOSTI:
klokani dokážou vyvinout rychlost až 50 km/h
odrážejí se oběma zadníma nohama současně a jejich jednotlivé skoky mohou měřit několik metrů
jestliže některý klokan ze skupiny zjistí nablízku možného nepřítele, varuje ostatní členy dupáním nebo tlučením ocasu o zem
mládě klokana váží po narození necelý 1 gram
klokan má po celém těle i na ocase hustou srst, proto snese i chladnější podnebí
ve volné přírodě jsou ohrožováni psy dingo
v přírodě se občas vyskytují i albinotičtí jedinci s bílou srstí a červenýma očima