Právě hraje

Právě dohrálo

Právě vysílá 13:00 - 18:00

Odpolední pohoda na RÁDIU BLATNÁ

Lev Pustinný






















Lev Pustinný
(Panthera leo)
TŘÍDA: savci
ŘÁD:    šelmy
ČELEĎ: kočkovití
DÉLKA TĚLA: 2,7 – 3,2 m s ocasem
VÝŠKA TĚLA: až 1,3 m v kohoutku
HMOTNOST: 150 – 220 kg
DÉLKA ŽIVOTA: ve volné přírodě 12 – 15 let, v zajetí až 20 let
STUPEŇ OHROŽENÍ V PŘÍRODĚ: druh zařazen na seznam CITES; na listině ohrožených druhů IUCN je africká subpopulace označená jako zranitelná, indická subpopulace jako ohrožená
VÝSKYT: lvi obývají stepní, lesostepní a polopouštní oblasti převážně východní a v menší míře i západní subsaharské Afriky v počtu 20 až 30 tisíc kusů (nejnižší odhady hovoří o pouhých deseti tisících)

ZPŮSOB ŽIVOTA:
žije ve smečkách, které čítají nejčastěji 20 – 30 jedinců
většinou loví samice, samci se na lovu podílejí jen zřídka
ačkoliv loví samice, přednostní právo na ulovenou kořist má vždy dominantní samec
lvice se na kořist vrhnou, strhnou ji na zem a zlomí jí vaz, nebo udusí stisknutím hrdla
v období sucha číhají lvi na kořist často u napajedel

ROZMNOŽOVÁNÍ:
základem smečky je několik příbuzných samic, jejich mláďata a koalice samců (1 – 10), kteří se ke smečce připojili
samci nebo koalice samců čelí silné konkurenci o držení teritoria; průměrně teritorium ovládají 2 – 3 roky, u větších samčích koalic i déle
samice nebo koalice samců bojují o smečku s rezidentními samci
převzetí smečky je spojeno se zabitím nejmladších mláďat novými vládci smečky
lvice rodí mláďata průměrně jednou za dva roky, průměrný počet jsou tři lvíčata
lvíčata se rodí slepá se srstí pokrytou tmavými skvrnami, které jim do šesti měsíců mizí
lvice vodí mláďata na lov od 4. – 8. týdne věku

ZAJÍMAVOSTI:
hlavní role hřívy spočívá v rozpoznání „kvality samce“. Její velikost a zbarvení je znamením kondice, přičemž se zdá, že lvi vnímají tmavou barvu jako signál dominance. Hříva také chrání hrdlo samce v boji s jiným lvem
hříva samcům roste do 5 let věku
lvi tráví spánkem a odpočinkem až 20 hodin denně
lev pustinný je po tygrovi druhou největší kočkovitou šelmou
lvi mají široký repertoár zvuků: vrčení, předení, syčení, kašel, mňoukání a řev – tím se ozývají nejčastěji v noci, je slyšet až na vzdálenost 8 km
současně rozlišujeme 8 poddruhů. Lev berberský je v přírodě více než 100 let vyhuben a žije pouze v zoologických zahradách. Africká populace lvů je odhadována na cca 20 000 jedinců. Další populace lva se nachází mimo Afriku, v Indii (pouze v rezervaci Gir Forest National Park)