Právě hraje

Právě dohrálo

Právě vysílá 13:00 - 18:00

Odpolední pohoda na RÁDIU BLATNÁ

Makak a Malpa






















(Macaca fascicularis)
ANGLICKY: LONG-TAILED MACAQUE
TŘÍDA: savci
ŘÁD: primáti
ČELEĎ: kočkodanovití
DÉLKA TĚLA: 38 – 55 cm
DÉLKA OCASU: 40 – 65 cm
HMOTNOST: 3 – 9 kg
DÉLKA ŽIVOTA: až 30 let
STUPEŇ OHROŽENÍ V PŘÍRODĚ: druh zařazen v celosvětovém seznamu CITES
VÝSKYT: jihovýchodní Asie

ROZMNOŽOVÁNÍ:
březost trvá 162 – 193 dní
rodí se jedno mládě
mláďata se rodí s černým zbarvením srsti, které v průběhu dospívání světlá

ZAJÍMAVOSTI:
makak jávský dovede dobře plavat
v angličtině se nazývá „krabožravá opice“, kraby však konzumuje jen občas
současně je považován za invazivní druh, postupně se šířící po rozsáhlé oblasti jihovýchodní Asie
podobně jako malpy hnědé nebo šimpanzi, umí makaci jávští používat jednoduché nástroje, např. kameny k rozbíjení ořechů
makak jávský se využívá pro účely laboratorního výzkumu, proto byl zařazen do celosvětového seznamu CITES, který kontroluje obchod s tímto druhem primáta


(Sapajus apella)
ANGLICKY: BROWN CAPUCHIN
TŘÍDA: savci
ŘÁD: primáti
ČELEĎ: malpovití
DÉLKA TĚLA: 32 – 57 cm
DÉLKA OCASU: 38 – 56 cm
HMOTNOST: 1,9 – 4,8 kg
DÉLKA ŽIVOTA: do 30 let
STUPEŇ OHROŽENÍ V PŘÍRODĚ: druh zařazen v celosvětovém seznamu CITES
VÝSKYT: Kolumbie, Venezuela, Guyana, Francouzská Guyana, Surinam, Brazílie

ZPŮSOB ŽIVOTA:
tvoří skupiny 2–20 jedinců
malpy hnědé jsou aktivní primárně ve dne
většinu času tráví v korunách stromů, ale potravu hledají i na zemi
jsou typičtí všežravci, jejich potravou je zejména ovoce, bezobratlí živočichové nebo malí obratlovci

ROZMNOŽOVÁNÍ:
březost trvá kolem 180 dní
většinou se rodí jedno mládě, výjimečně dvojčata
samice kojí mládě 9 měsíců
malpy hnědé pohlavně dozrávají až v sedmém roce, což je vzhledem k velikosti tohoto primáta výjimečné

ZAJÍMAVOSTI:
malpy hnědé jsou velmi inteligentní a podobně jako šimpanzi jsou schopny používat jednoduché nástroje, např. klacky, které používají ke shazování nedosažitelné potravy, nebo kameny, které používají jako kladivo k rozbíjení ořechůsvé území si značí močí i výkaly, které si vtírají do dlaní a chodidel
mají tzv. chápavý ocas, který je velmi flexibilní a slouží k přidržování na stromech