Právě hraje

Právě dohrálo

Právě vysílá 13:00 - 18:00

Odpolední pohoda na RÁDIU BLATNÁ

Medvěd Baribal a Hnědý
























MEDVĚD HNĚDÝ
(Ursus arctos)
ANGLICKY: BROWN BEAR
TŘÍDA: savci
ŘÁD:    šelmy
ČELEĎ: medvědovití
DÉLKA TĚLA: 1,7 – 4 m
VÝŠKA:  0,9 – 1,3 m v kohoutku
HMOTNOST: 100 – 800 kg
DÉLKA ŽIVOTA: ve volné přírodě 20 – 30 let, v zajetí až 50 let
STUPEŇ OHROŽENÍ V PŘÍRODĚ: Zařazen v celosvětovém seznamu CITES.; podle klasifikace IUCN je celosvětová populace málo dotčená, na území ČR se však jedná o kriticky ohrožený druh
VÝSKYT: žije v Evropě, Asii a Severní Americe; poddruh žijící na území ČR se jmenuje medvěd euroasijský neboli brtník (Ursus arctos arctos)

MEDVĚD BARIBAL

(Ursus americanus)
ANGLICKY: AMERICAN BLACK BEAR
TŘÍDA: savci
ŘÁD: šelmy
ČELEĎ: medvědovití
DÉLKA TĚLA: 1,3 – 2 m
VÝŠKA TĚLA: 70 cm – 100 cm po kohoutek
HMOTNOST: 180 – 300 kg
DÉLKA ŽIVOTA: ve volné přírodě až 25 let, v zajetí až 40 let
STUPEŇ OHROŽENÍ V PŘÍRODĚ: druh zařazen v celosvětovém seznamu CITES
VÝSKYT: Baribalové žijí na rozsáhlém území USA a Kanada