Právě hraje

Právě dohrálo

Právě vysílá 13:00 - 18:00

Odpolední pohoda na RÁDIU BLATNÁ

Sovy a dravci






















SOVICE SNĚŽNÍ
(Bubo scandiacus)

ANGLICKY: SNOWY OWL
TŘÍDA: ptáci
ŘÁD: sovy
ČELEĎ: puštíkovití
DÉLKA TĚLA: 55 – 66 cm
HMOTNOST: 1 – 2,5 kg
ROZPĚTÍ KŘÍDEL: 145 – 165 cm
DÉLKA ŽIVOTA: ve volné přírodě až 15 let, v zajetí až 28 let
STUPEŇ OHROŽENÍ V PŘÍRODĚ: zařazen v celosvětovém seznamu CITES a na území ČR zařazen mezi ohrožené druhy
VÝSKYT: cirkumpolární oblasti Evropy, Asie, Grónska a Kanady

ZPŮSOB ŽIVOTA:
mimo dobu páření žijí samotářským životem
sovice jsou největší ptáci žijící v Arktidě
hnízdí nad hranicí lesa na stále promrzlé zemi tundry
dává přednost kamenitým skalnatým oblastem, odkud pozoruje svou kořist i případné nepřátele
jsou to denní lovci, dávají přednost ranním a večerním hodinám, kdy se začíná rozednívat nebo stmívat
loví především lumíky, nepohrdne ani králíky, zajíci, bělokury, husami a kachnami

ROZMNOŽOVÁNÍ:
samec v toku na sebe upozorňuje pobíháním na vyvýšeném místě a zvonivým zpěvem
v arktickém vzduchu můžeme slyšet takový zpěv až na vzdálenost 10 km
pokud se střetnou ve stejném revíru dva samci nebo dvě samice, často mezi sebou o teritorium bojují
hnízdí na zemi v malé prohlubenině
sovice snáší vejce v intervalech, čímž je zajištěno, že nejstarší a nejsilnější mláďata přežijí v době nedostatku potravy
mláďata v boji o potravu často zabijí a sežerou své mladší a slabší sourozence
o mláďata pečuje samice a krmí je potravou, kterou přináší samec
mláďata jsou schopna letu po 40 dnech života, zcela samostatná jsou po 60 dnech

ZAJÍMAVOSTI:
sovice vydrží hladovět až 40 dní, přitom její tukový polštář pod peřím ubude o 2 cm (energii si šetří tím, že se skoro nepohybuje)
ke kořisti se přiblíží tichým letem, poté plachtí nad zemí a usmrcuje kořist svými silnými pařáty a ostrými drápy
při útoku nepřítele na hnízdo častokrát zahyne i jeden z rodičů, aby ochránil mláďata nebo vajíčka
mezi samcem a samicí můžeme pozorovat pohlavní rozdílnost tzv. dimorfismus, kdy samec má na bílém podkladu pouze několik roztroušených tmavých skvrn, zatímco samice je hustě tmavě příčně pruhovaná