Právě hraje

Právě dohrálo

Právě vysílá 13:00 - 18:00

Odpolední pohoda na RÁDIU BLATNÁ

Surikata Vlnkovaná






















Surikata Vlnkovaná
(Suricata suricatta)
ANGLICKY: MEERKAT
TŘÍDA: savci
ŘÁD:    šelmy
ČELEĎ: promykovití
DÉLKA TĚLA: až 50 cm (s ocasem)
VÝŠKA TĚLA: až 35 cm
HMOTNOST:          900 g
DÉLKA ŽIVOTA: 10 – 13 let
VÝSKYT: surikata obývá skalnaté i písčité oblasti jihozápadní Afriky

ZPŮSOB ŽIVOTA:
žije ve skupinách čítajících až 50 jedinců
skupinu tvoří dominantní pár a větší množství jim podřízených členů
každá surikata má svůj konkrétní úkol sloužící ku prospěchu skupiny
někteří členové mají roli tzv. hlídače (typický hlídkovací postoj na vyvýšeném místě), další shání potravu, jiní se starají o potomstvo a učí je lovit
při nebezpečí se semknou a brání rodinnou skupinu společně a bez rozdílu postavení ve skupině
surikaty se živí převážně hmyzem, pavouky a měkkýši, jejich oblíbenou potravou jsou sarančata
neodmítají ani hlodavce, ptáky hnízdící na zemi a jejich vejce, ještěrky a další drobné živočichy
občas požírají výhonky, pupeny a kořínky některých rostlin
při lovu živé kořisti ji nejdříve udeří tlapkami a potom ji usmrtí kousnutím

ROZMNOŽOVÁNÍ:
po bouřlivých a útočných námluvách dochází ke krátkému spáření
mláďata se rodí v noře holá a slepá, samička má 4 – 5 mláďat
po 3 týdnech mláďata opouští bezpečí nory, ale zůstávají pod ochranou hlídačů
po dalších 2 měsících vycházejí na lov spolu s dospělými

ZAJÍMAVOSTI:
nejbližším příbuzným je mangusta plavá
právo mít potomky má pouze dominantní pár
nepřipouští incest ve skupině, na místo dominantní samice nastupuje pouze její dcera, která čeká na samce z jiného rodinného klanu
díky své obratnosti jsou schopni ulovit i jedovatého štíra
dospělá surikata dovede během minuty odházet množství písku o hmotnosti jejího vlastního těla
díky spolupráci ve skupině dokážou ulovit kořist o mnoho větší, než jsou ony samy.