Právě hraje

Právě dohrálo

Právě vysílá 20:00 - 21:00

Československá hodinka

Velbloud Dvouhrbý
























(Camelus bactrianus)

ANGLICKY: BACTRIAN CAMEL
TŘÍDA: savci
ŘÁD: sudokopytníci
ČELEĎ: velbloudovití
DÉLKA TĚLA: 2,2 – 3,5 m
VÝŠKA TĚLA: 1,9 – 2,3 m v kohoutku
HMOTNOST: 450 – 650 kg
DÉLKA ŽIVOTA: 20 – 30 let
STUPEŇ OHROŽENÍ V PŘÍRODĚ: Divoký velbloud (Camelus ferus) zařazen na listinu ohrožených druhů IUCN a klasifikován jako kriticky ohrožený druh
VÝSKYT: Divocí velbloudi žijí v několika málo lokalitách jižního Mongolska (v poušti Gobi) a severozápadní Číně (poušť Taklamakan). V zimě se stahují až na jižní Sibiř. Několik jedinců žije také v Kazachstánu a Kašmíru. Zdomácnělou formu velblouda dvouhrbého můžeme najít v chovech po celém světě.

ZPŮSOB ŽIVOTA:
obývá nehostinné stepi a polopouště v nadmořské výšce 1 500 až 2 000 m. n. m., kde teploty vystupují k 50°C v létě a v zimě klesají na -25°C
žijí ve stádech čítajících až 30 kusů vedených jedním dospělým samcem
živí se nejrůznější rostlinnou potravou, která se v polopouštích a stepích nachází
vydrží dlouho bez vody a v nouzi mohou pít i slanou vodu

ROZMNOŽOVÁNÍ:
říje probíhá v lednu a únoru
v období říje samci často svádějí o samice urputné boje
samice je březí 12 – 14 měsíců a poté rodí jedno mládě
mládě samice kojí jeden až dva roky
samice dospívají kolem 4. roku života, samci později mezi 5. a 6. rokem

ZAJÍMAVOSTI:
velbloud dvouhrbý = drabař, velbloud jednohrbý = dromedár
velbloud dvouhrbý je mohutnější než jeho příbuzný velbloud jednohrbý
divoký velbloud dvouhrbý (camelus ferus) je v přírodě kriticky ohrožený druh
při chůzi zvedá velbloud současně nohy na téže straně těla, patří proto mezi takzvané mimochodníky
když má žízeň, dokáže vypít až 110 litrů vody během 10 minut