Právě hraje

Právě dohrálo

Právě vysílá 13:00 - 18:00

Odpolední pohoda na RÁDIU BLATNÁ

Vlk Arktický























VLK ARKTICKÝ
(Canis lupus arctos)
ANGLICKY: ARCTIC WOLF
TŘÍDA: savci
ŘÁD: šelmy
ČELEĎ: psovití
DÉLKA TĚLA: 90 – 170 cm s ocasem
VÝŠKA TĚLA: 63 – 80 cm
HMOTNOST: 40 – 60 kg
DÉLKA ŽIVOTA: ve volné přírodě 7 – 10 let, v zajetí až 15 let
VÝSKYT: Nejsevernější oblasti Kanady a dále severovýchodní, severní a severozápadní pobřeží Grónska

ZPŮSOB ŽIVOTA:
chladnému podnebí je velmi dobře přizpůsoben, oproti jiným poddruhům vlků má hustší srst
žijí v přísně organizovaných společenských skupinách, ve kterých loví i brání území náležející smečce
jejich úspěch při lovu spočívá ve vytrvalosti – kořist dokáží pronásledovat velmi dlouho
potravou jsou především pižmoni, zajíci, sobi a tuleni
doupata mají ve skalních jeskyních, mělkých jámách, otvorech v zemi či zvětšených doupatech lišek

ROZMNOŽOVÁNÍ:
páří se na konci března a začátkem dubna
období březosti trvá 63 dnů a vlčata se rodí koncem května až začátkem června
doupata mají vtrváskalních jeskyních, mělkých jámách, otvorech v zemi, zvětšených doupatech lišek atd.
v jednom vrhu je až 6 mláďat, o která pečují a krmí je oba rodiče, pomáhají také starší sourozenci

ZAJÍMAVOSTI:
patří mezi největší poddruhy vlka
smečku vede alfa samec s alfa samicí, kteří tvoří dominantní pár