Právě hraje

Právě dohrálo

Právě vysílá 20:00 - 21:00

Československá hodinka

Zubr Evropský






















(Bison bonasus)
ANGLICKY: EUROPEAN BISON
TŘÍDA: savci 
ŘÁD: sudokopytníci
ČELEĎ: turovití
STUPEŇ OHROŽENÍ V PŘÍRODĚ: Zařazen na listinu ohrožených druhů IUCN a klasifikován jako zranitelný druh.
DÉLKA TĚLA: až 3 m
VÝŠKA TĚLA: 180–195 cm
HMOTNOST: 530–920 kg
DÉLKA ŽIVOTA: až 25 let
VÝSKYT: Dříve žil v rozlehlých smíšených lesích Evropy a v listnatých lesostepích Asie – od Kavkazu a západního Ruska po východní Sibiř a severovýchodní Čínu. Dnes se vyskytuje především v Evropě.

ZPŮSOB ŽIVOTA:
zubři jsou stádová zvířata žijící v rodinných skupinách tvořených krávami, telaty a mladými samci ve věku 2–3 roky. Dospělí býci jsou samotáři nebo vytváří dvoučlenné skupiny
hlavní složkou potravy zubra jsou trávy a byliny, které tvoří až 90 % jeho jídelníčku, zbytek připadá na listy a kůru stromů
přirozeným biotopem zubra byly převážně listnaté lesy

ROZMNOŽOVÁNÍ:
říje nastává v srpnu nebo v září a po 9 měsících březosti se rodí jedno mládě
matka kojí mládě 6 měsíců, ale po třech týdnech se už začíná i samo pást

ZAJÍMAVOSTI:
zubr evropský je největším suchozemským savcem Evropy a společně s bizonem americkým (Bison bison) jsou jedinými žijícími druhy rodu Bison
člověku se většinou vyhýbá, útoky hrozí pouze od samců v říji nebo samic s mláďaty, jsou však jen demonstrační a pronásledování po několika desítkách metrů končí
na rozdíl od ostatních zástupců velkých turů se zubr nikdy nekoupe, s výjimkou překonávání vodních toků při migraci
zubr evropský byl jedním z největších zvířat, která žila na území dnešní ČR. Vyhuben byl u nás přibližně v polovině 18. století
na jejich přítomnost na našem území dodnes odkazují místopisné názvy, jako například obce Zubří a Zubrnice, vodní toky Zubřina či Zubřinka nebo erby některých šlechtických rodů
chovy zubrů v Evropě jsou řízené v rámci EBSB (Evropská plemenná kniha)